sobota, 25 lutego 2012

Motywacja to podstawa

Przechodząc na dietę nie wystarczą chęci, warto wyznaczyć sobie określone cele, które nas odpowiednio zmotywują. Należy zakładać realne i co ważne stopniowo coraz to trudniejsze cele, tak aby nasza motywacja do wytrwania w diecie była wciąż na podobnym poziomie co u początku drogi przejścia na dietę. Powszechnie obowiązuje przekonanie, iż dieta to katowanie się głodówką i niesmacznym jedzeniem, podobnie jak opinia o tym, że dieta zawsze wiąże się z odchudzaniem. Nic bardziej mylnego. Stosując przykładowo dietę glikemiczną nie musimy rezygnować z wielu produktów dotąd spożywanych, co więcej pozwoli nam ona uporządkować nasz jadłospis. Podstawą diety glikemicznej jest tabela indeksu glikemicznego określająca wpływ poszczególnych produktów na poziom cukru we krwi. Catering dietetyczny warszawa opiera się głównie na odpowiednim połączeniu składników diety, tak by ich spożycie nie obciążało nadmiernie przemiany cukru we krwi. W dłuższej perspektywie stosowanie diety glikemicznej prowadzi do spadku wagi, jednakże nie jest to jej zasadniczym celem. Zaletą diety glikemicznej jest przede wszystkim zróżnicowanie składników i niewielka lista produktów wyłączonych ze spożycia, chociaż wadę stanowić może kwestia orientacji w wartościach wskaźnika IG, który jest kluczem do efektywnego stosowania diety. Zbilansowana dieta to gwarancja dobrej kondycji, właściwej sylwetki dla każdego, będąca podstawą, swego rodzaju bazą dla kolejnych celów, jakimi są chociażby wizualne względy sylwetki. Do stosowania diety glikemicznej nie ma przeciwwskazań, za to można ją stopniowo poszerzać o inne gatunki diet bardziej restrykcyjnych w kalorie i tłuszcze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz