poniedziałek, 1 kwietnia 2013

A może by na ryby?

Nie każdy lubi smak ryb, co sprawia, że wiele osób nie decyduje się na ich spożywanie. Jest to sporym błędem, gdyż mięso ryb jest zdrowe i zawiera liczne witaminy oraz kwasy tłuszczowe nasycone, co przekłada się na zwiększenie odporności. Z tego powodu ryby wskazane są do spożycia przez dzieci oraz kobiety w ciąży. Dietetycy wskazują również, że ryby to znacznie lepsze rozwiązanie w zakresie żywienia, niż jedzenie mięsa. Tłuste mięso jest w stanie powodować nadciśnienie, czy miażdżycę, zwłaszcza u osób, które są mało aktywne, choćby ze względu na tryb pracy. Z mięsa nie musimy rezygnować, ale warto je spożywać maksymalnie dwa razy w tygodniu. Do naszego jadłospisu, zamiast mięsa, możemy dołączyć ryby, jak łosoś. Ryby możemy jeść dwa, trzy razy w tygodniu bez obaw o problemy zdrowotne. Zawierają one znacznie więcej tłuszczów nienasyconych, co sprawia, że nie są tak groźne dla zdrowia, jak tłuste mięsa. Gdy na nasz stół trafia łosoś norweski, możemy się również poczuć ekskluzywnie. Jeszcze jakiś czas temu była to bardzo trudno dostępna ryba. Obecnie możemy ją znaleźć nawet w dużych marketach. Norweska odmiana łososia jest znacznie bardziej rozpowszechniona od bałtyckiej, co wynika przede wszystkim z ochrony jaka nałożona jest na bałtyckiego łososia. Oprócz zawierania witamin A, E, czy B oraz licznych wielonasyconych tłuszczów, łosoś jest również rybą smaczną. Smakosze karpia od razu mogą się zachwycić wyjątkowym smakiem łososia, nawet spożywanego na surowo. Rybę tą możemy przyrządzać na bardzo wiele sposobów i w bardzo szybki sposób. Możemy ją dusić, smażyć na ruszcie, czy grillu, czy gotować. Jeśli chcemy, by łosoś zachował swoje walory smakowe oraz odżywcze najlepiej jest smażyć go na ruszcie lub piec. Łososie możemy również kupić w różnych postaciach. Możemy decydować się na wędzone łososie, ale także na przetwory z tych ryb. Łosoś może być przez nas kupiony świeży oraz mrożony, co pozwala nam samemu go odpowiednio podzielić, czy na filety, czy na steki lub tatary.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz